HALAMAN 2

Selasa, 23 September 2014

BISKUT CHOCOLATE CHIP

Biskut Chocolate Chip
Rangup, sedap dan senang untuk disediakan.

Masa:
Penyediaan: 15 minit | Memasak: 15 minit | Keseluruhan: 30 minit

Bahan-Bahan:

  • 1 cawan mentega
  • 1 cawan gula castor
  • 1 cawan brown sugar
  • 2 biji telur
  • 2 sudu esen vanila
  • 3 cawan tepung gandum
  • 2 sudu tehbaking soda
  • 1/2 sudu teh garam
  • 2 cawan semi sweet chocolate chips
  • 1 cawan badam cincang, bakar seketika

Cara Penyediaan:

  1. Panaskan oven ke suhu 170C.
  2. Pukul mentega, gula kastor dan gula perang sehingga sedikit kembang dan sebati. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanila.
  3. Masukkan tepung, baking soda dan garam (3 bahan tersebut diayak bersama terlebih dahulu), diikuti badam cincang dan chocolate chips. Kacau sebati.
  4. Gunakan ais krim scoop (ataupun sudu), kaupkan dan susun di atas baking tray yang dilapik dengan kertas parchment (baking paper) dalam jarak yg sesuai kerana biskut akan mengembang semasa dibakar.
  5. Bakar selama 10-15 minit atau sehingga biskut menjadi keperangan.
Tips:
Untuk mendapatkan biskut yang tebal dan rangup, masukkan ke dalam peti sejuk selama lebih kurang 1 jam sebelum dibakar. - skoop terlebih dahulu

Tiada ulasan: